Hvad er Android TV?

De fleste kender alt til iPhones, Apple TV og smart TV, og lige så mange kender til Android i kraft af deres brug af de dertilhørende telefoner. Overordnet set er verden nærmest opdelt i to: der er Apple-brugere og så er der Android-brugere. Ligesom iPhone og andre smartphone-brugere har kunnet læse og streame indhold på sine enheder, således har Android telefoner også kunnet levere samme service til sine brugere. Men udover selve telefonen, har Android nu udviklet en platform, som er konfigureret til TV brug, således at man nu også kan se indholdet på sit fjernsyn via Android TV.

Hvordan får jeg Android TV?

For at kunne nyde godt af denne streaming-metode, skal du enten have et fjernsyn med indbygget Android TV eller en Android TV box som kan videresende funktionen til dit fjernsyn. Måske har du allerede et TV, som har funktionen indbygget, hvis ikke, skal du hovedsageligt kigge i retning af producenter som Sony og Philips. Disse to producenter har skabt flere nyere TV’er med den indbyggede funktion. Hvis du har et TV som IKKE har Android TV indbygget, så kan du som sagt få det via en stick eller en boks.

Få din Android TV Box i Danmark

Der findes ikke en, men flere forskellige bokse, hvormed du kan hive denne TV-funktion frem på dit Smart TV. Her følger en liste over nogle af markedets mest foretrukne:

 • Ematic Android TV
 • Nvidia Shield TV
 • Nvidia Shield TV Pro
 • Xiaomi Mi TV boks
 • Xiaomi Mi TV stick

Udover de nævnte eksempler kan man også hive streaming-funktionen frem via Chromecast med Google TV. Ved alle ovennævnte TV bokse medfører der en lille fjernbetjening, således at man kan bladre hurtigt og nemt igennem funktionens forskellige apps og streaming-tjenester. Alt fungerer som på et Apple TV. Du vil få det forkromede overblik over dine yndlingsapps, de mest benyttede funktioner og de seneste sete film- og serier. Det hele kan konfigureres og kundetilpasses yderligere efter behov. 

Hvordan fungerer det?

Opsætning og konfiguration af funktionen på dit Smart TV kræver ingen større introduktion. Hvis du vælger streaming-funktionen via en TV boks, så skal TV-boksen kobles til dit Smart TV samt dit internet; trådløst eller kablet. Herefter kan du betjene funktionen via enten den medfulgte fjernbetjening i TV-boks pakken eller via din smartphone.

Vælger du løsningen via et fjernsyn med indbygget Android TV, så er det blot endnu nemmere at sætte op, da der ikke kræves ekstra hardware i form af bokse eller sticks. Dit Smart TV skal blot kobles til internettet, hvorefter du følger anvisningerne på skærmen og i den medfulgte TV-manual. 

Langt de fleste TV-bokse kan afspille i 4K skærmopløsning, hvorfor de derfor er kompatible med HDR (Dolby Vision og HDR10). Sagt på en anden måde, så betyder det, at du får film- og TV-streaming i uhørt fin billedkvalitet. 

Hvilke tjenester kan jeg benytte med Android TV?

Spørgsmålet er næsten ikke ‘hvad kan jeg streame’?, men snarere: ‘Hvad kan jeg ikke streame?’ for du kan stort set streame al tænkeligt indhold på den nye streaming funktion. Det fungerer som enhver anden TV boks-tjeneste på et Smart TV. Alle dine yndlingsapps kan hives frem på skærmen og du vil være i stand til at streame musik, film- og TV serier fra store populære tjenester som:

 • Netflix
 • HBO Nordic
 • TV2Play
 • DR
 • ViaPlay
 • DPlay
 • YouTube
 • Google
 • Amazon
 • Disney Plus
 • Spotify

Oceaner af film og TV-serier, sport og nyheder

Alene betragtet ud fra udvalget af streaming-tjenester på Android TV, så fremgår det tydeligt, at udbuddet af film- og TV serier er ganske enormt. Du kan se dine yndlings TV-serier fra de store mastodonter som HBO Nordic og Netflix, eller du kan hive klassiske TV-film frem via Disney Plus eller Amazon. Udover film og serier kan du naturligvis også nyde godt af live sport, hvis du abonnerer på en af de livesport-transmitterende streaming-tjenester. Du kan se gratis live nyheder, da samtlige DR-kanaler ligeledes kan streames.

Se billeder og videoer via Chromecast

Chromecast er indbygget i Android TV, hvilket betyder, at du også kan få vist alle dine egne billeder og videooptagelser på dit smart TV via din mobile enhed, om det så er en Android-telefon eller tablet. På den måde fungerer funktionen og smart TV’et nærmest som en større projektor for dine billeder og optagelser.

Håndfri betjening via stemmen

Du behøver ikke engang bruge hænderne til at bladre og scrolle på skærmen via din fjernbetjening eller din telefon. Android TV understøtter stemmestyring, og det betyder, at du kan få Google Assistant til at udføre manøvrer for dig. Med et klik på en knap på fjernbetjeningen eller telefonen vil du kunne aktivere stemmestyringen og ganske enkelt søge i indhold og finde film, TV og musik via Google Assistant. Et simpelt klik og et ‘Hey Google’ vil aktivere stemmestyringen, hvorefter dine kommandoer vil blive adlydt. 

Gaming via Android TV

Android TV er mere end bare visuelt indhold, der skal forsøde hverdagen i form af TV-serier og film. Du kan også vælge at interagere mere med mediet i form af gaming. Android TV tillader dig at hente spil ned fra Play Store, som du så senere kan spille på skærmen. Der er både masser af action som single player, men der er også rig mulighed for multiplayer spil. Android TV accepterer op til 4 tilsluttede controllere, tablets eller telefoner. Man kan vælge at lave en split screen (at dele skærmen op i to) og dermed spille med en ven eller et familiemedlem på skærmen. 

Via Google Play kan du gemme dine spil, så ingen data bliver tabt. Det betyder, at du kan vende tilbage til præcist den bane eller det sted i spillet, du senest spillede på.

Hvad koster en Android TV Box i Danmark?

Det behøver ikke at være dyrt at erhverve sig Android TV i Danmark. Har man ikke allerede den indbyggede funktion i sit smart TV, så skal man altså investere i en stick eller en boks. Boksene kan købes for alt mellem ca 200 kroner og op til ca 700 kroner. De tidligere nævnte TV-bokse i denne artikel ligger alle indenfor dette prisleje.

Det er dog vigtigt at pointere, at de forskellige streaming-tjenester naturligvis ikke følger med i Android TV’et. Du skal derfor tilkøbe abonnementer på eksempelvis HBO Nordic, TV2Play og Netflix for at kunne streame indhold fra disse på dit Android TV. DR er dog ‘gratis’ i den forstand at betalingen herfor foregår via licens-regningen, som sendes til alle danske husstande en gang om året.

Kan jeg se det samme indhold som med Apple TV?

Ja, der er stort set samme muligheder for streaming som med Apple TV.

Kan jeg streame Android TV på mit smart TV?

Ja, enten via indbygget funktion eller via en boks eller stick.

Kan man game på tjenesten?

Ja, der kan være op til 4 deltagende spillere på et Android TV-spil

Leave a Comment