Hvad er IPTV?

IPTV er en forkortelse for det engelske udtryk ‘Internet Protocol Television’ og betegner ganske enkelt den måde, hvorpå man ser TV via internettet, eller via sit internetkabel i hjemmet. Måske gør du allerede brug af denne måde at se TV på, måske har du muligheden installeret uden at vide det, eller måske er det hele bare helt russisk for dig. Hvis det er tilfældet, så læs med i denne artikel og bliv klogere på IPTV og se, hvad du selv kan gøre for at få det.

IPTV kan ses på flere måder

IPTV findes i tre forskellige versioner, hvoraf de fleste danskere formodentligt vil kunne nikke genkendende til i hvert en af slagsen. De tre versioner er som følger:

Live IPTV

Dette format er slet og ret blot ganske almindeligt flow TV, som man så det i gamle dage. Direkte TV som dengang alt foregik via antennekablet og uden nogen mulighed for at spole i indholdet eller standse udsendelsen. Dansk IPTV i live format kunne være en superligakamp sendt på TV3 eller en dansk fodboldlandskamp live-transmitteret på TV2. 

Time Shifted Media

Time Shifted Media er IPTV i en mere avanceret version. Her ser du ikke bare TV-udsendelserne direkte, du har også muligheden for at spole tilbage i udsendelserne eller programmerne eller standse dem for en stund. 

Video on Demand

Denne IPTV version vil de fleste danskere kunne nikke genkendende til. Video on Demand er betegnelsen for TV- og filmunderholdning, som man helt og holdent selv er herre over, hvornår man vil se. Du kender sikkert IPTV i Danmark i form af følgende streamingtjenester, som ALLE er video on demand:

 • HBO Nordic
 • TV2Play
 • ViaPlay
 • Netflix
 • Disney Plus
 • DRTV

Listen er længere, men ovenstående er de mest benyttede tjenester i Danmark. Udbuddet af serier og film via dette TV-format er uendeligt. Hvis du abonnerer på alle tjenester vil du kunne se stort set alle tænkelige nye film, følge med i daglige nyheder, se alle de gamle filmklassikere, følge al den sport, du elsker, eller binge lige præcist den populære serie, som alle går og snakker om. 

Se lige hvad du vil via en IPTV box

En ting er at streame sine film og serier via sin computer eller bærbare enhed, noget andet er at skabe sig sit helt eget private smart IPTV via fladskærmen i hjemmet. Hvis du ikke allerede har IPTV via dit internetkabel, så kan du eksempelvis benytte Chromecast eller en Apple TV box til at få tjenesterne frem. Via eksempelvis Apple TV boxen vil du have din helt egen IPTV app, hvorfra du kan styre og betjene alt på TV-skærmen. Via appen kan du scrolle rundt i de forskellige tjenester og vælge lige præcist det, du ønsker at se. 

Sådan får du fingre internet TV

Allerførst er det en god ide at tjekke om din ejerforening, boligselskab eller andelsboligforening allerede har fået installeret IPTV via internettet. Hvis det ikke er tilfældet, så er der andre måder, du kan få det på. 

Forsyn dig med enten Chromecast eller en Apple TV boks og se IPTV af den vej. Men sikr dig i samme åndedrag, at dit nuværende TV kan modtage signalet. Visse ældre TVer er ikke kompatible med IPTV og vil derfor ikke kunne åbne op for tjenesten. Så dit TV skal være af forholdsvis nyere dato. 

Når du har erhvervet dig en kompatibel IPTV box og sikret, at dit nuværende TV kan modtage signalet, så er det med at få opkøbt de rette tjenester, så du kan få dannet dig din helt egen personlige TV-pakke. HBO Nordic, TV2Play, ViaPlay, Netflix og Disney Plus er alle købetjenester, som kræver en månedlig abonnementspris. Dog er alt statsligt TV gratis at streame, hvilket betyder at du får følgende kanaler gratis på IPTV Danmark:

 • DR1
 • DR2
 • DR3
 • Ramasjang
 • DR Ultra

Alle DR-kanaler kan både ses live og som video on demand. Der er intet månedligt abonnement, men du får naturligvis din årlige licensregning, som dækker betalingen for al dansk statsejet TV- og radio, som du ser og hører på din matrikel. 

Er internet TV ulovligt?

Nej, det er ikke ulovligt at se TV via sit internet. Langt de fleste danskere ser i dag TV via internettet streamet op på hjemmets storskærm eller ud på beboernes forskellige mobile enheder. Sålænge du ser TV via betalte tjenester og det gratis TV, som nu engang er tilgængeligt, så er det på ingen måde ulovligt at benytte sig af IPTV som kilde til skærmunderholdning. 

Kan jeg få IPTV?

Ja, hvis du har adgang til internet, så kan alle få det.

Er det tilladt?

Ja, det er tilladt.

Koster det penge at se dansk TV via IPTV?

Alle danske DR-kanaler er gratis. Resten er købekanaler.

Leave a Comment